Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Lojan, of over de spinnewielen en weefgetouwen?

De vragen die wij het vaakst horen zijn hieronder beantwoord.  

Wat is Dutch tension?

Dutch tension is een door Jan Louët verbeterde versie van Irish tension: het spinnewiel is spoelaangedreven, maar door het aerodynamische ontwerp van de vlucht kun je met zeer weinig trek op de draad spinnen. Daardoor is Dutch tension zeer geschikt voor het spinnen van zowel dunne als dikke draden.

Kan ik bij jullie een product bestellen?

Nee, dat kan bij onze dealers. Deze vind je op het winkeloverzicht. Wij zijn heel goed in producten maken. Het verkopen ervan en de klantenservice laten wij graag over aan onze experts.

Zijn Lojan en Louët hetzelfde bedrijf?

Nee, het zijn twee verschillende bedrijven. Louët bv is in 1974 opgericht door Jan Louët en een oud-studiegenoot. Lojan bv is in 2023 opgericht door Jan Louët en zijn dochter Loes van Aken.

Jan is geen eigenaar meer van Louët bv. Op de pagina over Jan Louët lees je hier meer over.

Ik merk dat er wat wit stof bij mijn spingatlager ontstaat. Moet ik me hier zorgen over maken?

Geen zorgen! Het witte stof dat je ziet, is een residu van het lageroppervlak. Dit is een natuurlijk onderdeel van het inloopproces van onze spinnewielen en zal zich in de loop van de tijd vanzelf oplossen. We raden aan het gebied schoon te maken en daarna een druppeltje naaimachineolie aan te brengen op het spingatlager.

Hoe gedraagt het kunststof van de vlucht en spoelen zich? Is dat wel duurzaam?

Het kunststof dat we gebruiken, POM, staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid. Het is ontworpen om bestand te zijn tegen slijtage en impact, wat betekent dat het niet snel bros wordt of breekt. Daarnaast heeft het een lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor het soepel kan bewegen zonder te slijten. Dit maakt het zeer geschikt voor onze toepassing, waar duurzaamheid en weerstand tegen slijtage belangrijk zijn.